Chcesz cieszyć się pyszną kawą o jakości porównywalnej do tej z kawiarni we własnym zaciszu domowym, ale nie chcesz inwestować w duże ekspresy? Odpowiedzią na Twoje potrzeby jest drip. Dowiedz się, czym właściwie jest urządzenie oraz jak możesz zaparzyć kawę za pomocą dripa.
Dripper – co to?
Jest to niewielkie (w porównaniu z tradycyjnym ekspresem), specjalne urządzenie, dzięki któremu w mgnieniu oka zaparzysz swoją ulubioną kawę. Drip, dripper to zazwyczaj ceramiczne lub szklane, rzadziej metalowe lub plastikowe, naczynie z otworem na spodzie. Oprócz samego dripa będą potrzebne Ci również filtry papierowe. Papierowy filtr nakłada się na naczynie. Jego zadaniem jest przytrzymanie kawy tak, by cały aromat i smak mogły swobodnie trafić wraz z wodą do Twojej filiżanki, bez uciążliwych fusów psujących cały rytuał picia kawy. Filtry są zazwyczaj jednorazowe i wyrzuca się je po użyciu. Przelewowa metoda parzenia kawy pozwoli Ci przygotować wysokojakościowy napój w zaciszu Twojej kuchni. Jest to nieskomplikowany sposób. Ponadto, z uwagi na nieduże rozmiary wielu smakoszy zabiera urządzenie ze sobą w podróż. Dripper nie zajmuje wiele miejsca, jest lekki i bardzo łatwy w użyciu.
Drip - praktyczne wskazówki
Do dripa z powodzeniem możesz używać tak naprawdę każdą zmieloną kawę. Oczywiście najlepiej użyć kawy świeżo mielonej zaraz przed zaparzeniem. Tylko świeża jest w stanie wydobyć z ziaren odpowiedni smak i aromat. Polecamy również zastosowanie młynka żarnowego. Młynek żarnowy równomiernie zetrze ziarna na wybraną wielkość bez tworzenia pyłu.
Grubość ziaren po zmieleniu ma bardzo duże znaczenie podczas parzenia kawy w dripie. Zbyt małe mogą powodować problemy z przepływem wody, przez co czas parzenia znacznie się wydłuży. Do samego napoju może nalecieć też więcej ziarenek, przez co będziesz pić napój z fusami. Natomiast grube ziarna zbyt szybko przepuszczą wodę. W rezultacie gotowy napój będzie pozbawiony smaku oraz kofeiny, co sprawi, że kawa będzie po prostu słaba. Idealnie ziarna powinny mieć grubość około 1-1,5 mm, a teksturą powinny przypominać gruboziarnisty piasek.
Jeszcze przed rozpoczęciem procesu parzenia kawy za pomocą dripa sprawdź dokładną pojemność Twojego kubka lub filiżanki. Co do zasady zaleca się zastosowanie 6-6,5 grama kawy na każde 100 ml wody. Przykładowo, na naczynie o pojemności 300 ml powinniśmy zużyć 18-19 gramów kawy. Niemniej jednak dokładna gramatura zależy również od indywidualnych potrzeb kawoszy. Jeśli preferujesz słabszą lub mocniejszą kawę, to śmiało możesz eksperymentować z gramaturą, by odpowiednio trafić w Twoje kubki smakowe.
Jakość wody jest równie ważna co jakość ziaren. Woda, którą użyjesz do przygotowania napoju, ma ogromny wpływ na jego końcowy smak, a nawet aromat. Polecamy użycie wody mineralnej lub przefiltrowanej kranówki. Oprócz jakości wody należy zwrócić uwagę na jej temperaturę. Przykładowo, zbyt wysoka temperatura wody może sprawić, że kawa będzie miała gorzkawy posmak. Odpowiednia temperatura wody do parzenia kawy powinna wynosić około 85-95 stopni Celsjusza.
Jak parzyć kawę za pomocą dripa?
Cały proces rozpocznij od przelania filtra gorącą wodą. Dzięki temu gotowy napój nie będzie miał charakterystycznego, papierowego posmaku.
- Umieść filtr w dripie.
- Kolejno wsyp świeżo zmieloną kawę do filtra i zalej do momentu, w którym wszystkie ziarna będą zamoczone.
- Odczekaj około 30 sekund, by ziarna dobrze nasiąkły.
- Następnie dolej troszkę wody. Wykonuj to płynnymi i kolistymi ruchami. Poczekaj aż całość spłynie i powtórz dwa, trzy razy.
To wszystko. Twoja kawa jest gotowa do spożycia.
Łączny czas parzenia za pomocą dripa powinien wynosić około 3-4 minuty. W przypadku, gdy cały proces znacznie się wydłuża, to najprawdopodobniej Twoje ziarna zostały zbyt drobno zmielone, z kolei, jeśli woda przeleciała szybciej, to za grubo. Do uzyskania możliwie najlepszych walorów smakowych odczekaj aż kawa ostygnie i osiągnie temperaturę około 60 stopni. Początkowo może wydawać Ci się, że cały proces parzenia za pomocą dripa jest wieloetapowy i czasochłonny. Nic bardziej mylnego. Jesteśmy przekonani, że po kilku próbach szybko uda Ci się zaparzyć pyszny i aromatyczny napój.