Dziś smakosze kawy mają do wyboru wiele urządzeń i narzędzi stworzonych z myślą o zaparzaniu napoju bogów. Oprócz tradycyjnych ekspresów ciśnieniowych, przelewowych oraz na kapsułki czy kawiarek rosnącą popularnością cieszą się inne gadżety - aeropressy. Praktyczne i proste w użyciu urządzenia pozwalają na przygotowanie przepysznej kawy. Zastanawiasz się, jak właściwie działa to urządzenie oraz jak je używać? Czytaj dalej! Historia aeropressu do kawy
Jedna z najnowszych metod parzenia napoju bogów wynaleziona została nie tak dawno temu, bo dopiero w 2005 roku. Alan Adler, amerykański wynalazca, który na swoim koncie zebrał ponad 40 patentów, jest twórcą wielu zabawek używanych na świeżym powietrzu. Szukał także łatwego, a jednocześnie szybkiego sposobu na zaparzenie dobrej kawy. Tak oto powstał aeropress, urządzenie potocznie nazywane strzykawką. Praktycznie w mgnieniu oka aeropress osiągnał ogromną sławę i stał się jednym z najpopularniejszych urządzeń do zaparzania kawy.
Aeropress do kawy – co to?
Jest to niezwykle lekkie, poręczne i praktyczne urządzenie. Wyróżnia je bardzo kompaktowy rozmiar (szczególnie w porównaniu do standardowych ekspresów ciśnieniowych, które zajmują sporo miejsca na kuchennym blacie). Można go używać praktycznie w każdych warunkach, a otrzymany smak oraz aromat gorącego napoju zawsze będzie tak samo idealny. Z uwagi na mały rozmiar z powodzeniem może być zabierany w małe i duże podróże. Jest to także stosunkowo tanie urządzenie, szczególnie w porównaniu do tradycyjnych ekspresów. Jest także bardzo prosty w obsłudze. Jedyna wada aeropresu to, z uwagi na ograniczony rozmiar, nie nadaje się do zaparzania gorącego napoju dla całej rodziny.
Jak smakuje kawa z aeropressu i jaka będzie najlepsza?
Z uwagi na możliwość eksperymentowania oraz wiele sposobów parzenia kawy trudno odpowiedzieć na te pytanie. W aeropressie sprawdzi się każda kawa mielona. Najlepiej wybrać wysokiej jakości ziarna i zmielić je krótko przed parzeniem, wtedy jesteśmy w stanie uzyskać wyrazisty smak i głęboki aromat. Najczęściej polecane są jasno palone, z segmentu specialty (przeważnie owocowe i słodkie).
Jak działa aeropress do kawy?
Jego budowa jest bardzo prosta. Jego konstrukcja przypomina strzykawkę, nie zaskoczy Cię więc fakt, że jego działanie też jest podobne do działania strzykawki. Urządzenie składa się z plastikowego sitka – tam wkładamy papierowy filtr, cylinder i tłok. Odmierzoną, zmieloną kawę wsypujemy do tłoka, a następnie zalewamy gorącą wodą do odznaczonego poziomu. Urządzenie zakręcamy sitkiem z papierowym filtrem i czekamy chwilkę, aż się zaparzy. Gotowy napar przeciskamy do ulubionej filiżanki czy kubka i... gotowe. Istnieją także inne sposoby na używanie aeropressu. Czytaj dalej i dowiedz się, jak jeszcze możesz używać aeropressu.
Jak używać aeropressu do kawy?
Jest to niezwykle uniwersalne urządzenie, które pozwala na przyrządzenie pysznej, aromatycznej i gorącej kawy na różne sposoby.
Metoda klasyczna polega na umieszczeniu filtra w sitku i przykręceniu sitka do cylindra. Filtr przelej gorącą wodą i ustaw na kubku, do którego będziesz przeciskać gotowy napój. Odmierz ziarna zmielone na gruby piach/ziarenka soli kuchennej i wsyp do urządzenia (ok. 16-18 gramów). Wlej do środka około 50 ml gorącej wody i odczekaj pół minuty, a następnie dolej pozostałą część wody (ok. 200 ml) i odczekaj jedną, dwie minuty. Następnie załóż tłok na cylinder i powoli przeciskaj gorący napój do wybranego kubka. Początkowo rób to powoli, aż do chwili, w której zaczniesz słyszeć charakterystyczny syk – jest to znak, że Twój napój jest gotowy.
Oprócz tradycyjnej metody istnieje także inna technika, nazywana odwróconą, z angielskiego inverted. W odróżnieniu od klasycznej metody, odwrócona polega na ustawieniu tłoka do góry nogami i wsunięciu w niego cylindra. Następnie postępuj tak jak w metodzie klasycznej. Kolejno załóż sitko z filtrem papierowym na góry element tuby, odwróć urządzenie na kubek, czekaj na “syczenie” i gotowe.
Eksperymentuj z grubością mielenia, czasem parzenia czy szybkością przeciskania i znajdź złoty środek, dzięki któremu zaparzysz swoją ulubioną kawę w aeropressie.