Guatemala Las Amapolas Huehuetenango





Opis
Gwatemala jest niezwykle ciekawym geograficznie regionem Ameryki Środkowej między innymi ze względu na obecność na swoim obszarze 37 wulkanów, z czego wiele wciąż aktywnych. Ich sąsiedztwo ma ogromny wpływ na smak uprawianych na tym terenie kaw. Ziarna z tego regionu słyną z połączenia smaków słodkich z delikatnie kwaskowymi nutami owocowymi.
Tak jest i w tym przypadku. Ziarna pochodzą z regionu Huehuetenango, jednego z najpopularniejszych obecnie terenów przeznaczonych pod uprawę kawy i uprawiane są na wysokościach 1350-2000 m.n.p.m. Polecane w szczególności do ekspresu ciśnieniowego, idealnie nadają się do espresso ze względu na połączenie słodkiego smaku czekolady z delikatną, bardzo pożądaną kwasowością borówek.
Gatunek: 100% Arabica
Pochodzenie: Gwatemala, region Huehuetenango
Stopień palenia: Średni
Metoda obróbki: Washed
Zawartość kofeiny: Niska
Smak: Czekolada, ciemne jagody, borówki
Kwasowość: Średnia
Sposób parzenia: Ekspres, kawiarka, po turecku
Paula
Pyszna, delikatna i słodka kawa. Kupiłam ją na targach w Żarach, mam nadzieję, że będziecie się tam częściej pojawiać!
Krzysztof
Dla mnie kawa idelana nie za mocna, nie za słaba o delikatnej kwaswowości. Polecam !