India Monsooned Malabar AA
Opis
Kawa wyjątkowa ze względu na metodę obróbki.
Jedna z nielicznych kaw, która po zebraniu poddawana jest procesowi monsunowania. Najpierw jest ręcznie zbierana, a następnie poddawana działaniu powietrza o bardzo dużej wilgotności w porze monsunowej, co nadaje kawie indywidualny smak. Wzięło się to z tego, że w dawnych czasach gdy transport zajmował znacznie więcej czasu niż obecnie kawa była w sposób naturalny poddawana działaniu powietrza o bardzo dużej wilgotności, przez co do Europy docierały ziarna o wyraźnie żółtej barwie. Z upływem lat, czas transportu się skracał, a odbiorcy w Europie skarżyli się na to, że kawa zatraciła swoje walory. Chcąc sprostać wymaganiom klientów, producenci kawy postanowili w porze monsunowej, przed wysłaniem kawy w świat poddać ją procesowi monsunowania wystawiając worki z kawą na działanie powietrza o bardzo dużej wilgotności.
Charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, a w aromacie da się wyczuć nutę czekolady i tytoniu. Uprawiana w stanie Karnataka na wys. 1.000 – 1.800 m n.p.m. przy bardzo dużej wilgotności powietrza i temperaturze dochodzącej do 35°C. Wyraźnie wyczuwalna słodycz w połączeniu z ciekawym pikantnym posmakiem sprawiają, że od lat jest to jeden z naszych bestsellerów. Doskonale nadaje się jako popołudniowa kawa.
Gatunek: 100% Arabica
Pochodzenie: Indie, Karnataka
Stopień palenia: Średni
Metoda obróbki: Mokra, monsunowana
Zawartość kofeiny: Wysoka
Smak: Czekolada, orzech, pikantny posmak
Kwasowość: Niska
Sposób parzenia: Ekspres, kawiarka
Grażynka
Kawa jest smaczna, jednak dla mnie jako wysokociśnieniowca troszkę za mocna, bardziej przypadła mi do gustu Brazylia, która jest delikatniejsza i słabsza.
Marlena
Kupiłam tą kawę na prezent dla koleżanki i był to świetny pomysł ponieważ jest bardzo smaczna.
Piotrek.G
Gdy nie mam energii ta kawa zawsze postawi mnie na nogi, jest mocna a do tego smakuje genialnie.